FILMSKAPER, FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER
Sjanger: Memoarer, Biografier, Fagbøker, Politikk og samfunn
Lengde: 326 sider
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788283421408
Om boken:
De tidligste minnene mine er fra tida før jeg forsto at det var forskjell på meg og mange av vennene mine. Allerede da vi tok på oss regntøyet og støvlene for å leke ute i barnehagen, var stiene våre til dels tråkka opp. Jeg visste ikke at jeg tilhørte statistikken over barne-fattigdom i Norge, og at vennene mine ikke gjorde det. At vi kom til å møte voksenlivet med ulike forutsetninger for å leve et godt liv.
Oss mot verden er Kaisa Hansen-Suckows rå, selvbiografiske beretning om å være fattig i dagens Norge. Om å tilbringe jula i en campingvogn, ha 18 kroner på konto og å lete etter mat i søppelcontainere.
Det er en historie om kredittkortgjeld, sult og krangler med Nav, og om hvordan bekymringen for å få hverdagen til å gå rundt, kan ta pusten fra deg.
Men det er også en historie om kjærlighet, vennskap og en lang kamp for verdighet – for Kaisa og alle som har vokst opp som henne.
– En oppvekker for alle som tror fattigdom ikke finnes i Norge.
Mímir Kristjánsson, forfatter og politiker
Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før óg?
Sjanger: Dokumentar film, Novelle film, kortfilm.
Varighet: 30 minutter.
Språk: Norsk
Tekst: Norsk og engelsk.
Om filmen:
«Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før også?» heter Kaisas ferske dokumentarfilm som tematiserer fattigdom, utenforskap og psykisk helse. Filmen er basert på Kaisa og familiens egne erfaringer. Tittel på filmen er hentet fra Erna Solbergs kommentar i et NRK-intervju 12. mars 2021, et år etter første lockdown. «Ja, for hva tenker du da, som statsminister, når du hører historier om folk som ikke har råd til å betale regningene denne måneden, ikke har råd til mat og klær…?» Svaret ga filmen tittelen.
Filmskaperen Kaisa får daglige henvendelser fra ulike organisasjoner, mediehus, politikere og andre aktører som ønsker hennes stemme i ulike kontekster som tematiserer fattigdom. Dette sier kanskje noe om at stemmer fra et erfaringsperspektiv er underrepresentert i Norge. Filmen er derfor ett viktig bidrag i den offentlige samtalen om fattigdom, nettopp for å representere et større mangfold av hvem de fattige er, at fattigdom kan ramme bredt i samfunnet og til dels uavhengig av sosial tilhørighet.
Filmen kaster lys over hvordan fattigdom påvirker mange aspekter av livet også utover det å ha lite penger på konto. Publikum blir med inn i husets fire vegger, til våkenetter, uro, systemsvikt og avmakt. Filmskaperen ønsker å gi et innblikk i et liv i fattigdom på en ærlig, verdig, åpen, tidvis humoristisk, alvorlig og ekte måte.